Dokumentti jonka katsoin kertoi Bulgarialaisesta hylättyjen lasten lastenkodista. Tietyssä mielessä se erosi suomalaisista vanhainkodeista. Toisaalta vuoteenomien osastolla näky oli lähes samanlainen. Potilaiden luut ovat näkyvissä ihon alla ja lasten jalat ovat jo yhtä ohuet kuin kuihtuneilla vanhuksilla. Ihokin on ohutta kuin silkkipaperi.
Mogilinossa lapset ovat pahasti aliravittuja, mutta johtaja sanoo ruoan olevan erinomaista. Lapsia kuolee kymmeniä joka vuosi ja lapset pelkäävät hoitajia, joiden tärkeimpiä tehtäviä ei ole hoitaminen tai lasten kanssa leikkiminen.
Noilla pienillä ihmisillä ei tunnu olevan oikein minkäänlaista ihmisarvoa. Kuka opettaisi heille kuinka lapsena ollaan. Puhuminen, käveleminen ja leikkiminen on sellaisia taitoja, jotka ovat jokaiselle lapselle kuuluvia oikeuksia.
Puutteita lastenkodissa on havaittu terveydenhoidossakin. Mutta mitäpä hoitajat voivat tehdä, jos kukaan ei ole opettanut heille mitä tehdä ja kuinka toimia. Pahinta kaikessa on se, että lastenkodissa on lapsia jotka ovat olleet vuosikausia samassa huoneessa, pääsemättä ulos tai edes jaloittelemaan.
Vanhemmat hylkäävät sairaat lapsensa varmasti monesta syystä. Heitä vaivaa köyhyys ja sairaan lapsen kasvattaminen vaatii tervettä lasta enemmän voimavaroja, niin henkisiä kuin fyysisiäkin. Näitä vanhemmilla ei kai ole tarpeeksi. Mutta luultavasti Bulgarialainen kulttuurikaan ei tuomitse kovin jyrkästi sairaan lapsen hylkäämistä, koska jos näin olisi niin noita lapsia ei olisi niin paljon tuolla lastenkodissa. Millainen maailma on sellainen jossa vain terveet saavat elää aktiiviyhteiskunnassa ja muut suljetaan laitoksiin pois ehjien silmistä?
Lopuksi tahdon ihmetellä sitä, että jos äiti tai isä pitää lastansa kahdeksan vuotta yhdessä huoneessa viemättä lasta kertaakaan ulos, lapsi otetaan heiltä pois, koska vanhemmat eivät osaa hoitaa lastansa ihmisarvoisesti. Mutta jos laitos tekee samaa, se ei pahoinpitele lasta, vaan toimii ohjesääntöjen mukaan.  Ero ei ole siinä mikä on hyväksyttävää ja mikä ei vaan siinä kenelle mikäkin tekeminen on hyväksyttävää. Valtio saa laitoksissaan pahoinpidellä lapsia sen minkä kerkeää, mutta yksittäiset ihmiset eivät saa pahoinpidellä lapsiaan. Periaatteessa kenellekään ei lopulta kuulu, jos valtio pahoinpitelee lapsia. Kukaan ei valvo valtiota tai puutu valtion tekemisiin. Ei valtiolla ole samalla tavalla ylintä auktoriteettiä, omaatuntoa, niinkuin yksittäisellä kansalaisella. Mikä ei tietenkään ole oikein, mutta pienet sairaat bulgaarilapset vastaan Bulgarian valtio on aika epäreilu kilpailupari.
Ehkä olisikin parasta, että oikeasti syytettäisiin jotain ihmistä, vaikka ministereitä. Että saataisiin edes joku vastuuseen ja voitaisiin näyttää valtaa pitäville että nykyinen touhu ei voi jatkua tai heidän virkansa ovat katkolle. HERäTYS EU!