No siitä lienee turha olla huolissaan. Vaikka koskaan ei nykyään pitäisi vannoa ei koskaan. Sen verran omituiseksi nykyinen politiikka on mennyt. Siinä tapahtuu asioita, joita on ennalta ihan mahdoton arvata. En tiedä johtuuko se mediasta vai jostain muusta, että kohtuuttoman pienet asiat muuttuvat todella suuriksi asioiksi.
Vaalirahoitus ei tietenkään ole pieni asia. Ei se ole kuitenkaan poliittisen elämän isoimpiakaan asioita. Mutta jos vaalirahoituksen epäselvyyttä tarkastellaan rinnakkain sen väitteen kanssa, että Suomi on maailman vähiten korruptoituneita maita, tämä koko asia nousee ihan uuteen mittaluokkaan.
Asiassa pääpaino kiinnittyy tietenkin siihen että voiko poliitikkojen puolueettomuuteen luottaa kaikista heidän saamistaan vaalirahoista huolimatta?
No mielenkiintoista olisi tietää, kuinka poliitikot ovat sitten rahoittaneet vaalinsa edellisissä vaaleissa? Onhan niihinkin rahaa tarvittu ja varmasti suuria summia silloinkin. Joten jos tahdottaisiin tehdä oikeasti journalismia joka olisi perehtynyt ilmiön taustoihin ja siihen mitä vaalirahoitus oikeasti on ja onko se ongelma luottamukselle, pitäisi mediassa käsitellä vaalien rahoitusta pidemmällä aikavälillä, eikä vain napsia esimerkkejä viime vaalien rahoituksesta. Mutta tuollaista analyysia ei tehdä, koska ei ole median tehtävä olla objektiivinen vaan myydä lehtiä. En väitä että koko vaalirahoitussotku olisi median aikaan saama. Tietenkään ei ole, kyllä syylliset löytyvät ihan toisaalta, mutta on mediallakin vastuunsa siinä millaiseen kontekstiin se asioita lykkää. Epäilen että nykyisellä hallituspohjalla on vaikutusta siihen että vaalirahoituskysymys on noussut julkisuuteen. Eihän vasemmistovuosien aikana pohdittu ministereiden yhteyksiä liike-elämään näin intensiivisesti, miksiköhän ei?

Ei hallituksen kaataminen mitään auttaisi. Jos kärjistää halutaan niin voisi sanoa, että systeemi säilyisi samana, mutta pahiksen vaan muuttuisivat. Olisi kai aika typerää olettaa, että uusillakaan poliitikoilla olisi sen vähemmän "salaisia rahoittajia" kuin nykyisilläkään. Niin on tehty aina ja tullaan tekemään, jos tuota tekoa ei kunnolla kriminalisoida, mutta olisiko se vaalirahan ottaminen yhtään sen vähemmän väärin, jos sitä ei tarvitsisi ilmoittaa?
Eikä vaalirahoitus ole ennenkään ollut tämän yhteiskunnan suurin ongelma. Eikä se tee Suomesta sen korruptoituneempaa kuin ennenkään. Päinvastoin se korruptio on entistä vaikeampaa. Ja se jos mikä onkin tämän kohun opetus. Peloite vaikutus, ei kannata edes yrittää lahjoa, siinä käy huonosti sekä lahjojille että lahjotuille. Kummankin uskottavuus menee.
Ainoa pelastus Suomen poliittiselle elämälle ja poliitikoille on se, että kansan poliittinen muisti on lyhyt, korkeintaan muutaman kuukauden. Sitten tulee taas uudet skandaalit jotka kauhistuttavat ja järkyttävät. Parasta mitä politiikalle nyt voisi tapahtua, olisi uusi skandaali.